Ria Westerhuis

Ria Westerhuis geboren in 1959 in Oud-Avereest aan de Overijsselse kant van het grensriviertje de Reest. Verhuisde in 1980 naar de Wijk aan de Drentse kant. Schrijft sinds 2004 gedichten, liedteksten en verhalen zowel in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest”

In deze taal heeft ze voor zanger-pianist Geert Jan Brader diverse liedteksten geschreven, die onder meer te vinden zijn op zijn cd “Nog zoveul doen” van november 2009. Voor de Stichting Drentse Muziekmaatschappij schreef ze het lied “Babette” dat eveneens door Geert Jan Brader gezongen wordt en op de eerste cd van de Stichting, t.w. sdmm1 uitgekomen is.

Ria Westerhuis - - the voice

Ria Westerhuis – – the voice

Ze publiceert in diverse tijdschriften o.a.in het Drents literaire tijdschrift Roet en won een aantal prijzen o.a. van de IJsselacademie te Kampen voor haar gedicht “Ruis”.

In april 2009 kwam “Minnezinne” uit, een bundel met erotisch getinte gedichten in het Drents, die ze samen met Delia Bremer bij Stichting het Drentse Boek uitbracht. Beide schreven ze zo’n 25 gedichten, waarbij ze ieder op hun eigen manier de diverse wegen van de erotiek bezingen. Een uniek gebeuren in de streektaal.

Veel publiciteit leverde deze bundel dan ook op. O.a. door een optreden in “de Zomer draait door” van de VARA . en diverse optredens bij regionale radio en tv zenders. Sindsdien treedt ze regelmatig op. Alleen, samen met Delia, of samen met verschillende muzikanten die haar voordrachten begeleiden.
In oktober 2009 kwam haar eerste cd “Dichter bij elkaar” uit, waarop vier gedichten in het Drents en zes in het Nederlands staan. Gitarist Rob Zandgrond begeleidt haar op deze cd op verrassende wijze. Ook schreef ze in 2008 een script voor een toneelstuk en organiseert en presenteert ze voordrachtavonden, houdt zich bezig met poëzievertalingen en schrijft ze gedichten in opdracht.

Geboren in Oud-Avereest (1959) aan de Overijsselse kant van de Reest. Schrijft gedichten, liedteksten en korte verhalen zowel
in het Nederlands als in “de streektaal van de Reest” Schreef samen met Delia Bremer de erotische gedichtenbundel Minnezinne
(2009) in het Drents. In 2011 kwam haar solo bundel “Zundags goed” uit. Ze publiceert o.a. in het Drentse literaire blad “Roet”

One Response

  1. Skebilkops op Kunstveld Uffelte 2011
    at ·

    […] Ria Westerhuis […]

Leave a Reply

Translate »